TDK_k

A Tudományos Diákköri Konferencián lehetősége nyílik a hallgatóknak, hogy kipróbálják magukat a tudományos életben, hogy alkossanak valamit, ami túlmutat a mindennapi mérnöki szemléletmódon, azaz innovatív elemeket tartalmaz.

A TDK dolgozat a hallgatók egyik első, tudományos igényességgel elkészített munkája. A mellett, hogy sok esetben a diplomaterv előtanulmánya,  előkészíti a doktori képzés lehetőségét és megalapozza a későbbi sikeres önálló munkavégzést, így előnyt jelenthet az elhelyezkedésnél. A TDK-n megszerezhető előadói és vitakészség segíthet a későbbiek során állásinterjúkon történő jó szereplésekben.

Az elkészült munkák bemutatására minden év novemberében kerül sor a kari TDK-k keretében. A hallgatók munkájának értékelésébe neves ipari szakemberek is bevonásra kerülnek, ezzel is elősegítve a kari TDK munka minél szélesebb körű megismertetését. A helyezésekért valamint a részvételért járó pénzbeli díjak és különdíjak mellett a legjobb dolgozatok lehetőséget kapnak a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) történő részvételre is. Mindezek mellett az MSc felvételi pontszámítás során többletpontok is járnak az eredményes TDK részvételért.

Kari TDK felelős: Dr. Kovács Gábor
E-mail: gabor.kovacs@logisztika.bme.hu
Telefon: +36-1-463-1111/5750

A BME Tudományos Diákköri Konferencia weboldala

 

Korábbi évek összefoglalója

A 2014. évi kari Tudományos Diákköri Konferenciára összesen 38 dolgozat készült el, amelyből 36 került előadásra. A dolgozatok összesen 41 hallgató oktatáson kívüli szakmai tevékenységének eredményeit tükrözik. A konferencián a hallgatók hat szekcióban ismertették pályaműveiket.

A 2013. évi kari Tudományos Diákköri Konferenciára összesen 41 dolgozat készült el, és került előadásra. A dolgozatok összesen 50 hallgató oktatáson kívüli szakmai tevékenységének eredményeit tükrözik. A konferencián a hallgatók hat szekcióban ismertették pályaműveiket.

A 2012. évi kari Tudományos Diákköri Konferenciára összesen 36 dolgozat készült el, és került előadásra. Egy dolgozatot három hallgató, egy dolgozatot két hallgató készített el team munkában. A dolgozatok összesen 39 hallgató oktatáson kívüli szakmai tevékenységének eredményeit tükrözik. A konferencián a hallgatók hat szekcióban ismertették pályaműveiket.

A 2011. évi kari Tudományos Diákköri Konferenciára összesen 37 dolgozat készült el, és került előadásra. Kettő dolgozatot három-három hallgató, négy dolgozatot két-két hallgató készített el team munkában. Három hallgató két dolgozat elkészítésében is részt vett. A dolgozatok összesen 42 hallgató oktatáson kívüli szakmai tevékenységének eredményeit tükrözik. A konferencián a hallgatók hat szekcióban ismertették pályaműveiket.

A 2009. évi kari Tudományos Diákköri Konferenciára összesen 51 dolgozat készült el, és került előadásra. Egy dolgozatot öt hallgató, 9 dolgozatot két-két hallgató készített el team munkában. Négy hallgató két dolgozat elkészítésében is részt vett. A dolgozatok így összesen 60 hallgató oktatáson kívüli szakmai tevékenységének eredményeit tükrözik.  A konferencián a hallgatók hét szekcióban ismertették pályaműveiket.

 

OTDK eredmények

OTDK rendezési éve 2009 2011 2013 2015
Nevezett dolgozatok száma 19 22 15 20
I. helyezés 3 1 2 3
II. helyezés 2 3 2 4
III. helyezés 3 6 3 2
Különdíj 1 2 1 5

 

Interjú Dr. Veres Árpáddal, az Egyetemi Tudományos Diákköri Bizottság elnökével

Veress_Arpad_TDK_k

Hónapokat foglalkozni egy témával, ami tényleg érdekel, könyveket bújni, még akkor is, ha másnap nincs ZH, majd pontot tenni a dolgozat végére, és izgatottan várni a napot, amikor mindenki beszámolhat kutatási eredményeiről. Az egyes őszi szemeszterekben csaknem 800 műegyetemista választja ezt a kifizetődő életformát.

 

 

TDK tapasztalatok

Cserházi BalázsCserháti Balázs
A 2015-ös TDK Közlekedésgazdaság szekciójában értem el első helyezést dolgozatommal, mely az intelligens parkolás menedzsmentről szólt. A dolgozat írása során összekötöttem a kellemeset a hasznossal. Olyan témával foglalkozhattam, ami valóban érdekel, és közben sokat fejlődtem szakmailag is.

 
 

karadidanielKarádi Dániel
A 2015-ös TDK Közlekedésszervezés szekciójában értem el első helyezést dolgozatommal, mely a légi közlekedésben alkalmazott utasinformatikai alkalmazásokról szólt. Utólag maximálisan jó döntésnek tartom, hogy elvállaltam a TDK-n való részvételt. Egyrészt a heti konzultációk miatt gyakorlatilag folyamatosan foglalkoztam a témával, és szakmabeli emberekkel ismerkedhettem meg általa, másrészt a félév közepére a diplomatervem minimum fele elkészült, ami nagyban megkönnyítette a szemeszter befejezését. A munkakeresés során, vagy adott esetben a tanulmányok folytatásánál, a PhD-hez (kötelező publikálni) is nagy segítséget nyújt egy TDK-n való részvétel. Januártól a szakmában dolgozom, és az állásinterjún a vezetőket kiemelten foglalkoztatta a kutatásom témája, és annak eredménye egyaránt, így ajánlott legalább egy TDK dolgozatot megírni. A győzelemmel elnyert pénzösszeg mellett részt vehetek az OTDK-n, ami lehetőséget biztosít további ismerkedésre, kapcsolatépítésre is, valamint a dolgozatból cikk is készült, amellyel egy nívós nemzetközi közlekedési konferencián veszek részt és publikálok magyar újságban is.

Sellei BarbaraSellei Barbara
A 2015-ös TDK Gépjárművek szekciójában értem el második helyezést dolgozatommal, mely a keréksebesség szenzor elektromágneses modellezéséről és validációjáról szólt. A TDK során fontos tapasztalatokat szereztem a tudományos írásban, érvelésben és előadásban, amiket a későbbiekben biztosan hasznosítani tudok majd. A TDK-n való szereplés további előnye, hogy egy jól megírt, izgalmas dolgozat hasznos lehet a későbbiekben is. Előnyt jelenthet a munkakeresés során, vagy többletpontot a felvételin, illetve mint az én esetemben is, a munka folytatódhat szakdolgozatban. Ezt a TDK-n szerzett tapasztalat segít jobbá tenni a bíráló vagy a konzulens tanácsai és véleménye segítségével.

hegyesiattilaHegyesi Attila
A 2015-ös TDK Anyag- és járművizsgálat szekciójában értem el harmadik helyezést dolgozatommal, mely a járműipari karosszériaelemek forrasztott kötéseinek vizsgálatáról szólt. Emellett elnyertem a Siemens különdíját is. A TDK-n való részvételt mindenkinek ajánlom, aki az általános mérnöki műveltségnél kicsit többre vágyik, nem mellékesen nagyon jó alapot ad egy diplomamunkához, vagy akár egy doktori disszertációhoz.