Ünnepélyes keretek között ír alá kutatási szerződést a Műegyetem és a MÁV-HÉV Zrt. 2020. június 19-én. A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar által elnyert ipari kutatási projektről szóló 5 éves, több mint bruttó 20 millió forint összértékű keretszerződés alapján a kar kutatói a jövőben tevékenyen közreműködnek majd a cég vasúti járműveinek és az infrastruktúra elemek javítási technológiáinak optimalizálásában.

A „HÉV vasúti járművek és infrastruktúra elemek javítási technológiáinak optimalizálása” címet viselő új kutatási projekt részeként a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar szakemberei vizsgálataikkal és elemzéseikkel hozzájárulnak a vasúti járművek és a vasúti infrastruktúra műszaki és gépészeti rendszereinek felújításához, valamint az üzemeltetési költségek és az alrendszerek közötti kapcsolatok optimalizálásához.

A szakmai kihívás mellett az ipari területen végzett kutatások a kar mérnökei számára egyúttal lehetőséget teremtenek arra, hogy legújabb eredményeiket az oktatásba is beépítsék, ezzel segítve a hallgatók ismereteinek bővítését. Az ipari környezetben alkalmazott vizsgálatok és megoldások ahhoz is hozzájárulnak, hogy a jövő közlekedésmérnökei és járműmérnökei az elméleti tudás mellett a gyakorlatban is sikerrel felhasznált módszereket, eljárásokat ismerjenek meg, amelyeket későbbi szakmai pályafutásuk során kamatoztatni tudnak.

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar szakemberei évek óta együttműködnek a MÁV-HÉV Zrt.-vel, ennek köszönhetően már eddig is számos műszaki szakértői feladatra kapott felkérést a kar a vállalattól. A kutatási szerződést 2020. június 19-én írja alá Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Kotán Attila kancellár, valamint a MÁV-HÉV Helyiérdekű Vasút Zrt. vezérigazgatója, Keresztes Péter.

A MÁV-HÉV új kutatási projektjéhez csatlakozik a Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara